کاخ آپادانای شوش

کاخ آپادانای شوش

استان خوزستان شهرستان شوش

کاخ آپادانای شوش قصر زمستانی شاهان هخامنشی بوده‌است. این کاخ به دستور داریوش بزرگ پادشاه هخامنشی در حدود 500 سال پیش از میلاد در شوش روی آثار و بقایای عیلامی بنا نهاده شد. دیوارهای کاخ از خشت و ستون‌های آن سنگی هستند.

کاخ داریوش واحدهای مختلفی مانند تالار بار عام، حرم‌سرا، دروازه و کاخ پذیرایی و همچنین سه حیاط مرکزی دارد. دیوارهای داخلی کاخ را با آجر لعابدار منقوش با طرح‌های سپاه جاویدان، شیر بالدار و نقش گل نیلوفر آبی مزین کرده بودند که بقایای به‌جای‌مانده آنها در موزه‌های خارجی و داخلی نگهداری می‌شوند.

این کاخ که به نام های بارگاه یا آپادانه نامیده شده را اردشیر دوم تجدید بنا کرده است. طرح کاخ بنایی کوشک مانند است که ۳ ایوان ستوندار در جبهه شمالی ، شرقی و غربی آن وجود دارد. ابعاد تالار مرکزی ۵۸ در ۵۸ متر است و ۳۶ ستون دارد. ارتفاع ستونها حدودا ۲۰ متر بوده و با ستون های کله گاوی شکل ساخته شده است.

از کلیه مجموعه کاخ ۱۱۰ اتاق و تالار کشف شده است. شش حیاط که سه تای آنها بسیار بزرگ بوده و دور یک محور شرقی و غربی قرار گرفته اند، در داخل مجموعه کاخ ها وجود داشته اند و به وسیله یک راهروی بزرگ به بخش شمالی متصل می شده اند. سه حیاط کوچکتر در بخش شمالی مجموعه کاخ قرار داشته و اتاق ها و ساختمان های مختلف کاخ به وسیله این حیاط ها روشن و تهویه می شدند.

یک گروه از باستان شناسان فرانسوی در سال ۱۸۸۰ میلادی،  این کاخ را از دل خاک بیرون کشیده و ستون‌ها و سرستون‌های کاخ را با اره بریدند و به فرانسه بردند. امروزه در شوش، فقط چند زیرستون موجود است و کاخ به شکل سابقش وجود ندارد. بیش‌تر اشیا خارج شده، در موزه لوور نگهداری می‌شوند.

درباره نویسنده

client-photo-1
مهسا صادقی

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید